FreeRTOS 9.0.0 running with one exception

This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • FreeRTOS 9.0.0 running with one exception

    Dear all,

    I was able to migrate to FreeRTOS 9.0.0. Actually I just followed the patch file and find out where these changes should take place. Interestingly some of the patches seems now to be included in FreeRTOS9.0.0 (mainly in task.c) and therefore the number of lines to changes is less than it was.
    However one thing is not working at the moment. I used the SEGGER_SYSVIEW_WaitForConnection() function that was published here in the forum a while ago with my FreeRTOS8.2.3. If I use that now I get a invalid packet at the beginning of the recording that prevents SystemView from continuing. Anyone an idea what the reason can be for this?

    Best Regards
    Markus
  • Dear all,

    after a little bit more of testing I feel some sort of 'grounded'. It looks like that every FreeRTOS call that deals with Queues (and therefore also with Semaphores) lead to an invalid packet for SystemView. I haven't got the time and knowledge to debug this. I guess it has to do with the fact that in FreeRTOS 9.0.0 some of the trace marcos are already included that needed to be inserted in 8.2.3.
    My application is too complicate that I can debug it without a task tracing tool. So the question is if I should go back to version 8.2.3. where everything worked fine with SystemView. On the other side the static Task feature of FreeRTOS 9.0.0 would be helpful in my case.
    If there is no statement when the FreeRTOS 9.0 patch for SystemView can be expected I think I will take the effort and go back to FreeRTOS 8.2.3.

    Best Regards
    Markus